…praten tegen je hond(r/t)…

Ach kom nou toch zeg, alsof hij je verstaat… Ja, hij hoort de geluiden wel uit je roeptoeter komen maar op ’n enkele klank of aangeleerd commando na, snapt ie geen ruk van wat je zegt hoor. Dus waarom doe je het dan?

Nou oké, ik zal eerlijk zijn; ik doe het zelf ook, om op zeer rustige toon contact met hem te hebben. Verder alleen wat infantiele knuffelpraatjes tijdens het friemelen. Maar hele volzinnen of donderpreek om die rat te corrigeren of op z’n kloten te geven, doet hem shaken van onbegrip.

Immers, hij heeft nou eenmaal niet als mens leren praten en luisteren dus al die woorden maken hem alleen maar in de war en sorteren nauwelijks effect. Mij lijkt het eigenlijk meer dat baasjes dat gepraat op het beest afvuren om vooral omstanders te laten weten wat ie van z’n hond verwacht. Let maar eens op de ogen van het dier als je zo tegen hem praat… “waar heeft ie het over” spat van z’n kijkers af.

Naar verwachting doet je maatje veel meer voor je als je hem leert wat bv: BRAAF, ZIT, HIER, BLIJF, TSSS, VOLG, FOEI, POOT, AF of KUTHOND precies betekend. Neem ook de tijd om het hem te leren en ga er consequent mee om. Verzin je bij elk commando ook nog eens ’n gebaar, dan is op den duur niet zelden dat gebaar al genoeg om hem te laten gehoorzamen.

Bovendien kei leuk om op deze manier een gezonde communicatie te ontwikkelen en op je  iPhone swipen kan gelijk weer als je tevreden thuiskomt van de wandeling.

…braaf…