tja, dat is iets met hondenmassage. Wat voor mij overigens vooral bestond uit stevig knijpen, fors tegen de haren in harken, op flanken en achterhand petsen en druk wrijven over lijf en leden.
Ik deed ook wel aan zachtjes hond-friemelen om rottigheden zoals teken, wondjes en bultjes te ontdekken, maar doorgaans ging het er ’n stuk ruiger aan toe. Als ik dan hoorde over Kynologische massage was mijn eerste reactie, “tuurlijk, zal wel weer iets zweverigs zijn”…
Tot een van onze honden oefenbeest mocht zijn bij een workshop/cursus Kynologisch Masseur, bij >Hond Verbond in Druten< Door wat ik de cursisten zag doen met onze Ricky, ging er een wereld voor me open. Na getuige te zijn van een ingetogen combinatie van strelen, aanraken, bevoelen en rust zag ik het effect in de vorm van een uiterst voldaan dier. Zeer indrukwekkend.
Een kalmerende ontdekkingsreis naar de geestelijke en lichamelijke gezondheid van “de hond”. Tevens een ultieme manier in alle rust samen te werken met het dier en ondersteuning te bieden bij diverse klachten, gedragsproblemen en hyperactieve druktemakers. Maar en passant (vooropgezet ook) het opsporen van ongemakken.
In dit verband: Palperen betekent “het verkennen van ’n te masseren lichaamsdeel”. Een waardevolle tweeweg communicatie, want de hond reageert direct op bepaalde aanrakingen en “vertelt” je haarfijn of er iets niet lekker zit, als je het zelf al niet ontdekt.
Wij zagen bij een sessie dat Ricky volop genoot en daarna volledig Zen, in diepe slaap viel… Wauw!