…oogluikend…

We hebben zo door de jaren heen heel wat honden mee gemaakt hoor… En voor bepaalde bekkies smelten we natuurlijk extra als hun kijkertjes verstopt zitten achter ’n flinke bos haar. Best schattig, ondeugend en zelfs sexy maar feitelijk zeer onwenselijk! 

De eigenaar van die verstopte oogjes zal door zijn kuif wel voldoende kunnen zien om te voorkomen dat ie tijdens het ravotten tegen een paal aan stuitert. Maar optimale communicatie met zijn roedelmatties wordt daardoor schier onmogelijk en dat kan ‘m aardig opbreken. Een andere hond kan maar zo iets rebels in de zin hebben waarbij goed oogcontact met zijn opponent het verschil kan maken tussen aanvallen of pleite gaan.

Test zelf de kracht van oogcontact maar eens. Als je hond iets doet wat je niet wilt, kijk ‘m dan strak aan en hou dat vol zonder in de lach te schieten natuurlijk… Soms kan het ff duren maar op enig moment draait ie z’n ogen even weg, gaat vervolgens ’n keer gapen en trekt zich terug. Nog even vol houden en hij gaat plat of bij je weg. Zeker ook op deze wijze communiceren dieren met elkaar.

Om kort te gaan… Knip het haar voor de oogjes weg. Dan ziet ie niet alleen zelf beter maar is ie ook in staat via de ogen duidelijk te communiceren met de rest, en met z’n baasjes.