Floep, hierrr…

Je wilt je hond aanlijnen of om een andere reden wil je dat ie bij je komt. Je roept: “Floep hierrrrr” en hup daar is ie al. Nou ja dat hoop je tenminste. 

Als je je hond dat op een of andere manier hebt geleerd, dan is dat mooi meegenomen en kun je hem aanlijnen, in plaats van boos naar hem vloeken en ‘m met ‘n welgemikte lasso worp proberen te vangen.

Als je lieve “Floepke” niet naar je toekomt heb je een probleem, en wordt je niet zelden giftig op dat klotebeest. Maar dat is ten eerste niet terecht en ten tweede bereik je daar dan ook alleen maar het tegendeel mee.

Begin dan maar rustig bij het begin en leer hem naar je toe te komen. Het kost je wel wat tijd, veel geduld en hondologische kennis.

Er moet een reden zijn dat ie op verzoek naar je toekomt. In beginsel doet ie dat echt niet omdat ie jou zo lief vindt hoor. Als je dat toegeeft ben je op de goede weg.

Maar waarom zou ie dan wel komen? Nou in vrijwel elke hond schuilt ‘n verschrikkelijk koekie monster, dus brokjes of hondenkoekjes doen vast aardig hun werk.

Toch ben ik er zelf echt voorstander van om met stukjes worst en kaas te werken. De meeste schatjes vinden dat extra lekker en zullen daar ook eerder iets voor willen doen.

Je kunt met weet ik veel wat voor lieve of bozige stemmetjes proberen “Floep” naar je toe te roepen, maar in je stem zit altijd emotie en emotie heeft je hond altijd feilloos door. Haarscherp hoort ie aan je intonatie wat er aan de hand is en daar doet ie dan lekker eigenwijs datgene mee wat ie nodig vindt.

Gebruik je een geluidje: handenklap, klikker of, mijn voorkeur, een fluitje, dan is dat vrijwel altijd emotieloos en voor het beest overal hoorbaar.

Fluitje aanleren doe je binnen ‘n uur. Je moet het alleen wel onderhoudend en redelijk consequent blijven gebruiken.

Als je wilt stuur ik je een voorbeeld van hoe je het fluitje kunt aan leren. Het heeft bovendien heel veel uitbreidingsmogelijkheden. Zelfs zodanig dat je je hond van grote afstand naar je toe kan zwaaien zonder te fluiten.

Droom er al vast maar over, want het is waar…

Meer over auteur “Roen”