Het onderwerp: sterilisatie/castratie bij uw geliefde hond, blijft een heikel punt voor uitlaatservices. Ook voor het team van De Uitwaaiers is het steeds weer reden voor extra zorg en discussie.
Internet staat er vol mee, maar we hebben een site gevonden met, naar onze mening, interessante en eerlijke voor en tegens.
Feiten en fabels over >>Intacte reu<
Omdat het natuurlijke voortplanting en roedelgedrag van uw hond bij u thuis amper zal worden opgemerkt, en zelden of nooit tot problemen leidt, is het heel begrijpelijk dat u het probleem, waar de uitlaatservice mee op de proppen komt, niet ziet.
Wij respecteren beslist uw mening en idee, over wel of niet laten helpen van uw hond. U verlaat zich hierbij, heel begrijpelijk ook, op informatie en motieven via o.a. uw fokker of internet, over deze ingrepen.
Echter wij vragen ook begrip van uw kant, over de problemen waar wij als kleinschalige Uitlaatservice, in huiselijke, sfeer mee te maken hebben.
Intacte reuen plassen in het gebied waar meerdere honden zijn, veelvuldig, overal tegen aan, zowel binnen als buiten. Intacte reuen zorgen vaak voor veel onrust in de roedel door te willen rijen, likken en de baas spelen. Heel natuurlijk gedrag, maar erg vervelend voor de andere honden en begeleiders.
Echter, vergis u niet, het is minstens net zo irritant voor uw hond zelf. Omdat hij vaak, zelfs pittig, gecorrigeerd wordt door andere honden, of door de begeleiders, die de rest van de roedel dienen te beschermen. Het kan ook leiden tot (te lastige) dominantie of, vervelender nog, agressie met mogelijke gevolgen voor de betrokken honden.
Een hond met herhaaldelijk en vervelend gedrag wordt, regelmatig, gesepareerd van de rest. Maar ook ’s nachts geeft dat niet zelden langdurig piepen en zelfs loeien, dus ook dan onrust in de opvang.
Wij kunnen en willen u niet verplichten uw hond te laten helpen. Wij willen ook niet zomaar botweg uw intacte reu weigeren, echter als u uw hond niet laat helpen of deze redelijkerwijs niet is in te tomen, kan dat wel tot de mogelijkheden behoren.
We nemen al geruime tijd geen, nieuwe, intacte reuen meer aan. Voor pups ligt dat natuurlijk anders maar moet er uitzicht zijn op het moment dat de hond alsnog, al dan niet chemisch, geholpen wordt.