…de B-kant…

…nooit gedacht dat ik me zo verschrikkelijk aan een hond zou kunnen hechten… Tot we zelf één en later meerdere honden kregen. Wat een zorg, wat een verantwoordelijkheid maar bovenal wat een feest, zoveel plezier en liefde. 

Fantastisch hoe mens en dier als dikke maatjes samen kunnen leven.

Natuurlijk kun je die trol soms wel achter het behang plakken maar die behoefte heeft dat dier ook met jou hoor. Hopelijk en doorgaans, beleef je ’n jarenlange vriendschap met die viervoeter en heb je er alles voor over. Als er wat met ‘m is heb je dat liever zelf en niet zelden zorg je beter voor je beest dan voor je eigen kwaaltjes… Hij houdt je gezond door je regelmatig uit te laten, je ravot met ‘m, wisselt forse hoeveelheden liefde uit en leert ‘m zelfs schooien, als ie dat al niet uit zichzelf doet. Het kan niet op.

Maar net als bij tweevoeters: kleintjes worden groot en jonkies worden oud. Tja, en dan op ’n dag moet je toch dealen met de gevleugelde wijsheid; “aan alles komt een eind”!

Tot je verdrietige schrik realiseer je je dat je potige vriendje, al dan niet op respectabele leeftijd, toch wel anders wordt. Je merkt dat het dagelijks leven minder makkelijk voor hem is geworden. Dierenarts en medicatie komen vaker in beeld en je ziet dat hij het steeds zwaarder krijgt. Meest van tijd zal die schat geen klagende geluiden laten horen maar z’n lijden in dappere stilte dragen.

In die toch al bizarre situatie weet een ander alles beter dan jij en hoe jij met je dier dient te handelen… Dat is het moment dat jij, en de jouen er alleen voor staan. Nu komt het op jullie neer om te bepalen hoe en of het verder gaat…

Mede door persoonlijke ervaring en het verdrietig actuele verhaal van een onzer gasten, kregen we een boekje onder ogen wat in Jip en Janneke taal dit droevige dilemma onder woorden brengt. Een vraagbaak met ondersteunende voorbeelden die je zullen helpen het juiste te doen voor je maatje… en ook voor je zelf.

Ik weet: je wilt het eigenlijk niet weten, tot het op ’n dag goed is om te weten.

Meer info:

>>Hugo Duijn<<

>>Dierenrust<<